Digital Marketing is the leading industry in the market and most popular filed is SEO so why are waiting just learn SEO and prepare for SEo interview Questions. Due to this pandemic, the Digital Advertising industry has been increased by about 15% growth in the year 2020. And it is expected to reach near about 23,673 Cr. By end of the year 2022. Digital Marketing includes various types’ platforms like e-commerce, Social Media, Google Ad words, Search Engine Optimization, YouTube Advertisements, and all the websites used to promote or sell the services Online. Types of SEO Interview questions and answers that are asked to the candidates may vary based on experience and skill sets gained.

Let’s see few Questions which generally asked in an SEO interview Questions

We divided these SEO Q&A into three parts

a) Basic level b) Intermediate Level c) Expert Level

Let’s start with         

a) Basic Level SEO Interview Questions.

1.What is SEO?

Ans:- Most of the time you have to face this question in any level of interview which is SEO. According to Moz, SEO is “the practice of increasing the quantity and quality of traffic to your website through organic search engine results.  

2.What is SEO long from?

Ans:- SEO means Search Engine Optimization.

3.Why is SEO important to business?

Ans:- To get your business on the first page of Google to get genuine customers you have to improve your website’s score to improve that score. SEO works on many things.

4.Who are the founder of Google?

Ans:- Larry Page and Sergey Brin are the founders of Google.

5.In which year Google was founded?

Ans:- Google was founded in 1998.

6.List out some of the top Digital Marketing?

Ans. Some of the digital marketing tools is

  • Moz
  • Keyword Discovery
  • Rank Watch
  • Google Analytics
  • StumbleUpon
7.What is Marketing?

Ans:- Action we need to take to sell our products/ services/ brands/ etc.

8.What are the type of marketing?
Ans:- There are two type of Marketing
  • Digital marketing
  •  Traditional marketing
9.What is inbound marketing?

Ans:- Inbound marketing refers to marketing strategies that focus on attracting audiences to sell our products/brands/services.

For example: website visits, Review etc.

10.What is Crawler/ Google Bot /Spider?

Ans:- It is the software component that traverses the web to gather the information.

    
SEO Interview Questions

b) Intermediate Level Interview Questions.

1.What is HTML Sitemap?

Ans:- HTML sitemap is a web page where users are able to access the list of pages in a proper structure, organized in a way that they can also understand and navigate the site smoothly. It is not necessary to create an HTML sitemap if your website has a handful of user-accessing web pages. If you have a big website, HTML sitemap is particularly useful.

2.What is Google Algorithm?

Ans:- Google Algorithm is a set of rules, commands and codes that helps the search engine to find relevant search results to users. It is said to be more than 200 ranking factors Google Algorithm and every year thousands of updates are improving the algorithm in multiple ways. This the most important SEO Question and answer which mostly asked by interviewer.

3. What is a Panda Algorithm?

Ans:- In 2011 to penalize or devalue lower quality websites based on low-quality content and reward high-value websites. Google panda de-ranks or penalizes pages with less amount of useful content and pages with duplicate content.

4.Google Pigeon Update?

Ans:- This update to increase the relevancy and quality of local searches.

5.List down the tools you use for SEO?

Ans:- Most use SEO tools which help to build your website : Google Analytics, Google Search Console, SEMRuch, Similar web, Screaming Frog, Ahrefs, Alexa.

6.Which are the best places to use the keywords?

Ans:-

  • Keywords in the <title> tag(s)
  • Keywords in the <meta name =” description”>.
  • Keywords is the <meta  name =”keyword”>.
  • keywords is <h1> or other headline tags.

  • Keywords in the <a href= “http://yourcompany.co-m”>keywords</a>  link tags.
  • Keywords in alt tags.
  • keywords in <!- insert comments here> comments tags.
  • keywords in the URL or website address.
7.What are the basic factors of on page SEO?

Ans:-

  • URL                                                  
  •  Heading
  •  image       
  •  Content
  • Internal and external links
  •  Footer
8.What are the advance factor of on page SEO?

Ans:-

  • Sitemap
  •  Canonical tag
  • REdirection Techniques
  •  SSL Certification
  •  Robot.txt
9.What is SSL? Explain its needs.

Ans:- SSL layer is used to boost ranking of your website. SSL Stands for “Secure Socket layer”.It is the industry standard for web security technology and is accepted globally. If your site is taking data from the user or sending him important data, then your site should implement SSL.

10.Type of backlink ?

Ans:-

  • Do-follow
  • No-follow

c) Expert Level Interview Questions.

1.What is link audit?

Ans:- A link audit is an activity to audit the backlinks of your domain. Link audit helps you to understand the type of backlinks you receive, also to lists of backlinks you want to add to your disavow list.

2.What is Guest Posting?

Ans:- Guest posting is one of the best backlink-building activities where you contact a relevant and quality website and offer to write for them and get a contextual link back to your page.

3.How to optimize a website with millions of pages?

Ans:-

  • Creating dynamic meta tags
  • Dynamic XML sitemap
  • Strong internal structure for navigation.
4.What to do if your website got penalized?

Ans:- Understand why it happened and fix the issues completely. Then apply for re-inclusion.

5.How can we improve the landing page quality?

Ans:-

  •  A strong headline and supportive tagline
  • Original and Quality content
  • Page load time
  • user friendliness and user experience
  • Following Google guidelines.
  • Easy to navigate and understand
  • visual imagery
  • Clear call of action message
  • Not having too many links
  • Should connect with Brand and proposition
  • Trust symbols.
6.What Google Webmaster tools Give us?

Ans:- Google webmaster tools shows traffic for each keyword separately, it gives more information about website performance according to Google search query. This tool dose not cover search results from other search engines, such as Bing Yahoo, or Baidu. this question are mostly use for seo interview questions.

7.Explain the Webmaster tools?

Ans:-

  • Submit and check a sitemap
  • Check and set the crawl rate, and view statistics about how Googlebot accesses a particular site.
  • Generate and check a robots. Txt file.its also helps to discovers pages that are blocked in robots.txt by chance.
  • List internal and external pages that link to the site
  • Get a list of broken links for the site
  • See what keyword searches on Google led to the site being listed in the SERPs, and the click through rates of such listings
  • View stattistics about how Google indexes the site, and if it found any errors while doing it
  • Set a perferred domain
  • Highlight to Google Search elemants of structured data which are used to enrich search hit entries
  • Receive notifications from Goole for manual penalties.
8.what is robot .txt? Give its syntax.

Ans:- Roboat .txt is a text file which is used to instruts the crawler that allow or disallow to vist          some web pages of our site because that are niot improtant to rank on SERP.

Syntax:

  • User agent:*(*for all crawler)
  • Allow:/(File name)
9. List pout some areas where keyword optimization is carried out

Ans:-

  • Meta tags
  • Title of the website
  • Headlings
  •  Webpage based content
  • Wbsite URL
10.what is DA?

Ans:- DA is measure of the power of a domain name and is one many search engine ranking factors:

  • Domain age
  •  Popularity
  • size
This kind of most important SEO interview questions and answers 2020 which mostly asked by interviewer.
For More details visit : Digital Mantra Academy
For internship call Now  : pratik khatwate 8885140582